Strona główna
Poradniki
Forum Podróże

Strona główna forum » Sprzęt » Przepuszczający łańcuch, co robić?
Autor Wiadomość
status
Michał Pokora
Temat: Przepuszczający łańcuch, co robić?
27.04.2009 21:13
Witam. Tydzień temu wyciągnąłem rower z piwnicy i chciałem zacząć jeździć, ale gdy mocniej nacisnę na pedały to łańcuch przeskakuje, że aż zęby można stracić ;/ Co robić? Czy wystarczy wymienić łańcuch? Rower ma już kilka lat, ale do tej pory nie narzekałem na niego... Z góry dzięki za odpowiedź.
status
Grzegorz Mazur
27.04.2009 23:08
Hej.

Niestety problem jest chyba większy. Sama wymiana łańcucha niewiele pomoże. Tak jak wyciąga się łańcuch, tak też zużywa się kaseta (czyli zębatki z tyłu). Nowy łańcuch nie zgra się ze zużytą kasetą i dalej będzie przepuszczał. Powinieneś wymienić przynajmniej łańcuch i kasetę, prawdopodobnie także korbę (pod tę nazwę podpadają także zębatki z przodu, nie tylko to, do czego bezpośrednio przykręcone są pedały).

Te elementy zużywają się co kilka tysięcy km (3-8 tys w zależności od stylu jazdy). Nie polecam kupowania drogich komponentów, gdyż różnią się one głównie wagą, co i tak jest niezauważalne (chyba, że zależy ci na tych kilku gramach :D, to jak masz kasę możesz zaszaleć :)).

pOZ:Drower
status
Andrzej Lis
19.11.2009 03:32
Chciałbym się ustosunkowac do wypowiedzi pana Grzegorz,zgadzam się w zupełosci z jego sugestiami ale jedna budzi moją wątpliwosc chodzi o łańcuch i wolnobieg ewentualnie (kasetę) proszę kupic to przymajmniej sredniej klasy Chodzi mi o łańcuch i wolnobieg,pozdrawiam serdecznie.
status
Maciej Siedlich
29.09.2010 23:33
mam w tym duże doświadczenie i trzeba wymnienić komplet czyli zębatki z przodu, zębatki z tyłu i łańcuch i najlepiej kupic to doebrej firmy. Wtedy będzie służyć. Nie tylko są one lżejsze, ale również dużo mocniejsze.
status
Władysław Niebylski
10.10.2010 21:55
Dodam tylko, ze ja stosuję dwa łańcuchy do roweru i zmieniam je co 500-600 km. Takim sposobem przejeżdżam 20 000 km. na napędzie.
pozdrawiam
waldek
Stronę odwiedzono 437 razy.
Email
Hasło
Nie pamiętasz hasła?

Ostatnie zdjęcia

towarzysz wyprawy
towarzysz wyprawy
towarzysz wyprawy
towarzysz wyprawy