|

|
Michał Pokora
|
|
|
Witam. Tydzień temu wyciągnąłem rower z piwnicy i chciałem zacząć jeździć, ale gdy mocniej nacisnę na pedały to łańcuch przeskakuje, że aż zęby można stracić ;/ Co robić? Czy wystarczy wymienić łańcuch? Rower ma już kilka lat, ale do tej pory nie narzekałem na niego... Z góry dzięki za odpowiedź.
|
|
|
|

|
Grzegorz Mazur
|
|
Hej.
Niestety problem jest chyba większy. Sama wymiana łańcucha niewiele pomoże. Tak jak wyciąga się łańcuch, tak też zużywa się kaseta (czyli zębatki z tyłu). Nowy łańcuch nie zgra się ze zużytą kasetą i dalej będzie przepuszczał. Powinieneś wymienić przynajmniej łańcuch i kasetę, prawdopodobnie także korbę (pod tę nazwę podpadają także zębatki z przodu, nie tylko to, do czego bezpośrednio przykręcone są pedały).
Te elementy zużywają się co kilka tysięcy km (3-8 tys w zależności od stylu jazdy). Nie polecam kupowania drogich komponentów, gdyż różnią się one głównie wagą, co i tak jest niezauważalne (chyba, że zależy ci na tych kilku gramach :D, to jak masz kasę możesz zaszaleć :)).
pOZ:Drower
|
|
|
|

|
Andrzej Lis
|
|
|
Chciałbym się ustosunkowac do wypowiedzi pana Grzegorz,zgadzam się w zupełosci z jego sugestiami ale jedna budzi moją wątpliwosc chodzi o łańcuch i wolnobieg ewentualnie (kasetę) proszę kupic to przymajmniej sredniej klasy Chodzi mi o łańcuch i wolnobieg,pozdrawiam serdecznie.
|
|
|
|

|
Maciej Siedlich
|
|
|
mam w tym duże doświadczenie i trzeba wymnienić komplet czyli zębatki z przodu, zębatki z tyłu i łańcuch i najlepiej kupic to doebrej firmy. Wtedy będzie służyć. Nie tylko są one lżejsze, ale również dużo mocniejsze.
|
|
|
|

|
Władysław Niebylski
|
|
Dodam tylko, ze ja stosuję dwa łańcuchy do roweru i zmieniam je co 500-600 km. Takim sposobem przejeżdżam 20 000 km. na napędzie. pozdrawiam waldek
|
|
|